За маркетинговите послания, опростени до абсурд

Забелязвам една тенденция в рекламите, които виждам напоследък по телевизията, а именно опростяването на посланията им до абсурд. Няма да конкретизирам, кои точно са ми направили негативно впечатление, вие сами ще ги отличите с медал за глуповатост. Да, вярно е, че маркетинговите послания трябва да са достатъчно прости, за да може всеки да ги разбере, но това вече минава всички граници на глупостта. Има и друго – простичките и глупави неща се запомнят по-лесно. Това е една добре измислена маркетингова техника, която кара посланието да се загнезди в съзнанието ти без дори да го осъзнаваш.

targetАз съм привърженик на един по-умен подход. Ако твоята таргет група не са всички живи същества на тази планета, измисли послание само за хората, в които се целиш. Най-ефективното маркетингово послание е онова, насочено към правилните потребители – такова, което те със сигурност ще разберат. Насочвайки посланието директно към конкретна целева група, ще отсее масите и ще го изпрати на точното място.

Ако продажбите ви не са такива, каквито очаквате, и искате да привлечете повече потребители, не тръгвайте с опростяване на маркетинговото послание, а точно обратното – усложнете го дотолкова, че да бъде разбрано от таргет групата ви. Все пак тя е нещото, към което се стремите. Ако е достатъчно добре измислено, ще достигне до потенциалните потребители на вашия продукт, и може да се окаже това, което търсят. С една абсурдна реклама има риск да ги отблъснете.

Google+ Comments