Защо собствениците на бизнес трябва да посочат наследник?

На някои собственици на бизнес им се налага да прехвърлят “командването” на компанията на някой друг поради напреднала възраст. Други се отказват доброволно, защото се чувстват преуморени и искат да се отдадат на спокоен живот. Трети пък управляват до последно, защото им доставя удоволствие да се занимават с бизнес.

4-successorАко все пак се стигне до решение за прехвърляне на властта, то трябва да е свързано със сериозно предварително планиране в няколко посоки – продължаване на бизнеса, обезпечаване на собственика и семейството му, постигане на зададените цели и запазване на финансовата стабилност на компанията. Вашето оттегляне трябва да гарантира всичките гореизброени точки, затова и наследникът, който изберете, трябва да е надежден и доверен човек.

Собственикът на компанията и този, който я управлява може да са двама различни човека. Вие може да продължите да сте неин собственик дори и след като сте прехвърлили управлението на някой друг, но този някой трябва е добре подготвен за поста, който ще заема. Ето защо повечето собственици не желаят техните съпруги да управляват бизнеса след смъртта им, ако нямат нужните познания. Самите съпруги също не искат да участват в управлението – предпочитат да получават готови пари вместо да ръководят бизнес, за който не знаят нищо. Нека уточним нещо – тук не става въпрос за прехвърляне на собственост, а на управление.

С напредването на възрастта всеки собственик на бизнес би било добре да посочи свой наследник като управител, някой доверен и способен човек, в името на семейството и на бъдещето на компанията. Ако се случи фаталното, има много примери за това как конкуренти купуват компании на безценица, защото стойността им след смъртта на собственика-управител рязко пада. Служителите може и да не запазят работните си места, ако целта на конкурента е била единствено списъкът с клиенти.

 

 

Google+ Comments